W późniejszym okresie danie ewoluowało i współcześnie podstawą casserole wciąż jest przede wszystkim mięso lub ryba, a przygotowuje się je i podaje z grubo pokrojonymi warzywami, makaronem lub ryżem, i posypanym z wierzchu serem.
Samo słowo pochodzi z języka francuskiego i oznacza ceramiczne naczynie w którym przygotowywana jest potrawa. Występuje naprawdę w wielu wariacjach i jest bardzo popularne w wielu kuchniach świata”, mówi Piotr Murawski.
By urozmaicić swój obiad, możemy wykorzystać prosty przepis Piotra Murawskiego na znakomite casserole z szynką i wiosennymi warzywami:
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 200 g gotowanej szynki
- 1 cukinia Knorr
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr – Zapiekanka makaronowa z szynką
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml mleka
- 100 g twardego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 °C. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
- Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 – 4 minuty na średnim ogniu.
- Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
- Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 – 30 minut, do chwili aż się zarumieni.