Przepis na wiosenne casserole z cukinią

„Wbrew pozorom jest to potrawa bardzo dobrze znana w kuchni polskiej, bo któż z nas nie jadł nigdy…zapiekanki! Co prawda w swoim rodowodzie przybierała ona również inne formy, jak choćby tę o której informacje możemy znaleźć już w XIX wieku – wtedy tą nazwą określało się zbitą mieszankę mięsa z bakaliami i ryżem.

casserole z cukinia
wiosenne casserole z cukinią

W późniejszym okresie danie ewoluowało i współcześnie podstawą casserole wciąż jest przede wszystkim mięso lub ryba, a przygotowuje się je i podaje z grubo pokrojonymi warzywami, makaronem lub ryżem, i posypanym z wierzchu serem.

Samo słowo pochodzi z języka francuskiego i oznacza ceramiczne naczynie w którym przygotowywana jest potrawa. Występuje naprawdę w wielu wariacjach i jest bardzo popularne w wielu kuchniach świata”, mówi Piotr Murawski.

By urozmaicić swój obiad, możemy wykorzystać prosty przepis Piotra Murawskiego na znakomite casserole z szynką i wiosennymi warzywami:

Składniki:

  •     250 g makaronu penne
  •     200 g gotowanej szynki
  •     1 cukinia Knorr
  •     1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr – Zapiekanka makaronowa z szynką
  •     1 czerwona papryka
  •     1 ząbek czosnku
  •     250 ml mleka
  •     100 g twardego sera żółtego
  •     2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
  2. Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 – 4 minuty na średnim ogniu.
  3. Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
  4. Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 – 30 minut, do chwili aż się zarumieni.