Latem warzywniaki i stragany pełne są warzyw i owoców, które są nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim – zdrowe. Dojrzewają bowiem w pełnym słońcu na przygotowanej do upraw ziemi.
Składniki:
- 3 cukinie
- 500 g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
- 1 opakowanie pomidory pelatti z puszki
- 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 opakowanie tortilla
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne – doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
- Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
- Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdą roladkę włóż liść bazylii i całość zwiń.
- Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
- Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do sałatek.