Na polskich stołach pojawia się czasem gazpacho z pomidorami. Do przygotowania tej zupy zużywa się bardzo dojrzałe pomidory, paprykę, czosnek i zielony ogórek. Inaczej zwana jest zupą andaluzyjską.
– Czas przygotowania: 30 minut
– Poziom: łatwy
Składniki:
– 700 g pomidorów
– 2 ogórki
– 1 żółta papryka
– 1 zielona papryka
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 4 kromki czerstwego chleba
– 6 łyżek oliwy extra virgin
– 1 łyżka octu
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.
Smacznego!
Przepis poleca Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej