Sałatka z gruszką, orzechami i serem pleśniowym
Składniki:
- 1/3 gruszek z puszki
- 1 mix sałat
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek z oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i układamy na talerzach. Następnie kroimy gruszki na cienkie kawałki, a ser pleśniowy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek prażymy orzechy. Na talerzach układamy kolejno kawałki gruszek, kostki sera i orzechy. Do małego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz dodajmy szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotowym sosem. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na około 25 minut.