
Dodaje się do niej roztopiony ser typu Oaxaca, ziemniaki, grzyby, papryczki jalapeño, a czasem kiełbaski Chorizo.
czas przygotowania – do 30 minut
2-4 porcje
danie wegetariańskie
Składniki:
Salsa:
- 2 średnie pomidory
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1/2 czerwonej papryczki chi
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- 1/2 soku z limonki lub cytryny
- sól
Quesadilles:
- 1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
- 4 tortille
- 100 g sera mimolet (lub innego ostrego sera)
- ew. 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie przepysznej quesadilles rozpoczynamy od ugotowania ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ryż jest już gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą. Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się salsą. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa.
Z pomidorów usuwamy skórę i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę również oczyszczamy z nasion. Chili dodajemy w zależności od upodobań – jeżeli lubimy bardzo ostre smaki, możemy zostawić nasiona, jeżeli potrawą mają zajadać się również dzieci, bądź nie lubimy ostrych smaków, lepiej je usunąć.
Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawiamy, żeby salsa się przegryzła i nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku (warto ją przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia).
Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Możemy ewentualnie dodać jedno roztrzepane jajko, żeby farsz się lepiej trzymał. Gotowy farsz rozkładamy na dwa placki tortilli i przykrywamy pozostałymi plackami. Quesadilles przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy tortille się zarumienią z obu stron, kroimy
je na trójkąty i podajemy gorące z czerwoną ostrą salsą.
Smacznego!