Spokojne popołudnie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, w towarzystwie przyjaciół i najbliższych – czy można wyobrazić sobie przyjemniejszy odpoczynek?
Składniki:
- 90 g cebuli, przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 600 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej lub 600 g jagnięciny gulaszowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekać.
- Karkówkę posiekać i wymieszać z cebulą i czosnkiem.
- Dodać jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do innego naczynia. - Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.
- Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno
rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu. Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem.