Bigos najlepszy jest po kilku dniach odgrzewania. Podstawą jest kapusta. Reszta to kwestia tradycji i własnych przekonań. Istnieją nawet wersje wegetariańskie, choć dla wielu to niedopuszczalne. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników trzeba dodać dużą dawkę serca i cierpliwości. Wtedy będzie to najlepszy bigos świata!
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty świeżej białej
- 1 pęto kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g boczku
- 250 g wołowiny bez kości
- 250 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 pomidory
- garść śliwek wędzonych
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną przepłukujemy pod wodą. Odcedzamy nadmiar soku i drobno kroimy. Kapustę świeżą szatkujemy.
- Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele
angielskie. - Dusimy około godziny. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do czasu, aż się zeszkli.
- Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. W osobnym garnku gotujemy litr wody.
- Kroimy boczek, wołowinę i łopatkę w kostkę. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej pokrojone mięso. Gotujemy około 20 minut i odcedzamy.
- Sprawdzamy czy kapusta jest miękka i dodajemy do niej mięso oraz cebulę z kiełbasą.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone wrzucamy do garnka.
- Gotujemy wszystko przez 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Jeśli w garnku jest nadmiar wody, odlewamy ją.
- Dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Doprawiamy wszystko kminkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem oraz dodajemy śliwki.
- Do osiągnięcia pełni smaku dusimy na małym ogniu jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Podajemy ze świeżą bułką.