
Sałatka brokułowa z serem feta to świetny przepis na szybki obiad w domu lub do pracy. Chrupiące brokuły w połączeniu z serem feta i indykiem to wartościowy posiłek. Dodanie płatków migdałów i odpowiednio skomponowanego sosu zagwarantuje podkreślenie smaku.
Składniki:
- 200 g brokułów
- opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą
- 250 g piersi z indyka (może być polędwiczka)
- łyżeczka przyprawy do złotego kurczaka
- 100 g sera feta
- 2 łyżki płatków migdałów
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Brokuły podziel na nieduże różyczki i sparz je krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie. Wystudź.
- Pierś z indyka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp Przyprawą do kurczaka, by nadać daniu wyrazisty smak. Mięso usmaż na grillowej patelni (po 5-6 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni i także wystudź.
- Ser i indyka pokrój w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), płatki migdałów opiecz na suchej rozgrzanej patelni.
- Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny – dzięki niemu danie zyska wyrazistości.
- W płaskiej salaterce rozłóż brokuły, pokrojone mięso indyka oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem, a wierzch sałatki posyp palonymi migdałami. Sałatkę podawaj z grzankami.