Duszone warzywa z patelni

Marchew, cukinia, brokuł, kalafior z dodatkiem pieczarek i cebuli - taka kompozycja duszonych warzyw stanie się doskonałym towarzystwem dla karkówki z grilla czy pieczeni. Żeby nie stracić wielu wartości odżywczych i zachować dobrą konsystencję dania, najpierw należy produkty podsmażyć.

duszone_warzywa_z_patelni
Przepisy Knorr – duszone warzywa z patelni

Marchew, cukinia, brokuł, kalafior z dodatkiem pieczarek i cebuli – taka kompozycja duszonych warzyw stanie się doskonałym towarzystwem dla karkówki z grilla czy pieczeni. Żeby nie stracić wielu wartości odżywczych i zachować dobrą konsystencję dania, najpierw należy produkty podsmażyć.

W pierwszej kolejności – cebulę i pieczarki, a po nich marchew, cukinię, brokuły i kalafiora. Gdy warzywa zmiękną, warto dodać do nich Esencję do duszonych warzyw Knorr, która nada głębi smaku – stanie się on zdecydowany i bardzo wyrazisty. Następnie podlewamy całość wodą. Jeśli chcemy nadać potrawie nieco ostrości, możemy dodać czosnek. Oczywiście warto posypać warzywa także ulubionymi ziołami, jak rozmaryn, tymianek czy estragon. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut. W ten sposób przygotowane warzywa mogą okazać się tak smaczne, że uznamy je za samodzielne danie – idealne na ciepły letni dzień.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  •  1 cebula
  • 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
  • 1 marchew
  • 200 g cukinii
  • 150 g pieczarek
  • 200 g brokułów
  • 200 g kalafiora
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę, marchew, pieczarki i cukinie na średnio grube plasterki. Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki.
  2. Podsmaż na patelni cebulę wraz z pieczarkami. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa i smaż do czasu, aż staną się miękkie.
  3. Dolej wodę oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr i dobrze wymieszaj. Duś przez 3 minuty.

A jeśli chcemy, aby kompozycja była nieco bardziej ekstrawagancka, postawmy na duszoną soczewicę z bakłażanem. Podsmażamy je i dusimy razem z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami. Dodając ostrą i słodką paprykę, nadamy potrawie ostrości. Na końcu posypujemy całość pokruszonym serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.