Sałatka szpinakowa z boczkiem i truskawkami

Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo”: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie.

Sałatka szpinakowa
Sałatka szpinakowa z boczkiem i truskawkami

Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je dodawać do sałatek na bazie szpinaku czy rukoli z dodatkiem serów, doskonałych na lunch czy kolację. Pysznym wyborem będzie sałatka szpinakowa z boczkiem, której truskawki dodadzą wyrafinowania i elegancji. „Jeśli lubimy ostre smaki, możemy dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu cayenne” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Całości dopełnią ser kozi i orzeszki piniowe.

Składniki:

  •  100 g świeżego szpinaku
  •  Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
  •  6 plastrów boczku wędzonego
  •  6 świeżych truskawek
  •  30 g sera koziego
  •  łyżka orzeszków piniowych
  •  2 kromki pieczywa tostowego
  •  kilka listków świeżej mięty
  •  3 łyżki octu balsamicznego
  •  łyżeczka miodu
  •  łyżeczka musztardy Dijon
  •  3 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka szpinakowa – sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr dla nadania smaku połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.
  2. Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij
    lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
  3. Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
  4. Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i
    podawaj.