Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je dodawać do sałatek na bazie szpinaku czy rukoli z dodatkiem serów, doskonałych na lunch czy kolację. Pysznym wyborem będzie sałatka szpinakowa z boczkiem, której truskawki dodadzą wyrafinowania i elegancji. „Jeśli lubimy ostre smaki, możemy dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu cayenne” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Całości dopełnią ser kozi i orzeszki piniowe.
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 6 świeżych truskawek
- 30 g sera koziego
- łyżka orzeszków piniowych
- 2 kromki pieczywa tostowego
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka szpinakowa – sposób przygotowania:
- Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr dla nadania smaku połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.
- Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij
lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki. - Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
- Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i
podawaj.