
To smaczne i proste danie możemy przygotować już w kilka minut. Wystarczą ulubione składniki i mały akcent kuchni orientalnej w postaci gotowanego bobiku. Jego ogromną zaletą jest duża zawartość błonnika, który dostarczy naszemu organizmowi niezbędnej energii.
Składniki:
- 1 opakowanie bobiku (np. Jasmeen)
- 10 pomidorów koktajlowych
- 200 g sera feta
- 1 ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- 3 liście sałaty karbowanej
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 10 zielonych oliwek
- garść liści świeżej mięty
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Na dnie płytkiej miski układamy liście sałaty karbowanej.
- Wsypujemy odcedzony bobik oraz pomidorki koktajlowe, zielone oliwki i pokrojony na mniejsze kawałki ser feta.
- Następnie całość doprawiamy solą i pieprzem, i dodajemy ocet winny, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Sałatkę posypujemy posiekanym koperkiem i dekorujemy liśćmi mięty oraz krążkami cebulowymi.