Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem musztardy

Wraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon na smakowite figi i jabłka. Aby móc w pełni wykorzystać ich wyjątkowe właściwości, warto je połączyć w przepyszną sezonową sałatkę.

Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem musztardy

Ilość osób: 2

Składniki:

  • 100 g szpinaku/rukoli/roszponki
  • kilka dojrzałych fig
  • 1 kwaśne jabłko
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta

Dressing:

  • kilka łyżek oleju lnianego
  • 2 łyżeczki Musztardy Dijon bez cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dressing:

  1. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki sos.

Sałatka:

  1. Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody. Przekładamy do dużej miski. Wlewamy połowę dressingu i dokładnie mieszamy.
  2. Figi kroimy w ćwiartki. Jabłko kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
  3. Szpinak rozkładamy do dwóch mniejszych misek, na nim układamy figi oraz jabłka, kruszymy fetę i skrapiamy pozostałym dressingiem. Z wierzchu sypiemy prażonymi orzechami.