
Ilość osób: 2
Składniki:
- 100 g szpinaku/rukoli/roszponki
- kilka dojrzałych fig
- 1 kwaśne jabłko
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g sera feta
Dressing:
- kilka łyżek oleju lnianego
- 2 łyżeczki Musztardy Dijon bez cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dressing:
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki sos.
Sałatka:
- Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody. Przekładamy do dużej miski. Wlewamy połowę dressingu i dokładnie mieszamy.
- Figi kroimy w ćwiartki. Jabłko kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
- Szpinak rozkładamy do dwóch mniejszych misek, na nim układamy figi oraz jabłka, kruszymy fetę i skrapiamy pozostałym dressingiem. Z wierzchu sypiemy prażonymi orzechami.