
Sylwester lada moment a Wy nie skomponowaliście jeszcze pełnego menu dla gości? Mamy dla Was kolejną pozycję, która zachwyci każdego!
Składniki:
- 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella
- 60 g orzechów włoskich
- 2 garście młodego szpinaku
- 2 garście rukoli
- 1 świeża gruszka
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 100 g sera pleśniowego – Rokpol
Sposób przygotowania:
- Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły. Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki.
- Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy.
- Następnie całość wymieszać. Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.
Smacznego!