Sałatka z krewetkami

Krewetki to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka, w 100 g wynosi aż 18,1 g. Ze względu na niską kaloryczność są ulubioną potrawą, będących na diecie pań - w 100 gramach produktu jest zaledwie 86 kcal.

salatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami

Składniki:

  •  pieczywo Błonnikowe Wieloziarniste Tovago
  •  250 g mieszanych sałat lub młodych liści (np, rzodkiewki, kalarepy, botwinki, szpinaku)
  •  200 g krewetek tygrysich, bez pancerzy
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  1 mała, świeża papryczka chilli, bez pestek
  •  1 ząbek czosnku
  •  łyżka posiekanej mięty
  •  sól i pieprz
  •  oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki. Krewetki wymieszać z odrobiną oliwy, solą, pieprzem, posiekanym drobno czosnkiem i połową papryczki.
  2. Usmażyć z obu stron, razem z połówkami pomidorków, miętą i pokrojoną chilli, dodać do sałaty. Skropić odrobiną oliwy i podawać z pieczywem chrupkim Tovago.