Tymczasem to właśnie poznając drzemiące w przeszłości tajemnice łączenia smaków możemy nie tylko urozmaicić polskie dania, ale i odkryć zupełnie nieznane kompozycje. Kuchnia dawna to doskonała lekcja sztuki kulinarnej, która pozwoli odkryć na nowo i docenić znakomitość polskiego dorobku kulinarnego. Choć ciężko w to uwierzyć, najstarsza znana książka kucharska pochodzi z I wieku przed naszą erą i przybliża ona specyfikę kuchni typowej dla czasów starożytnych. Aby poznać korzenie polskiej kuchni należy niemniej udać się w nieco krótszą podróż w czasie, gdyż rodzima kuchnia dawna najczęściej tożsama jest z tą, typową dla wieków średnich. To właśnie wtedy, zarówno na szlacheckich dworach, jak i w chłopskich gospodarstwach, ukształtował się wzorzec polskich smaków, które często obecne są w naszym menu po dziś dzień.
Składniki:
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 cebula
- 1 mała młoda cukinia
- 1 świeża czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ¼ główki małej sałaty lodowej
- 5-6 gałązek świeżej kolendry lub natki
- pietruszki
- 100 g sera Gouda MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec
gotowania posolić. - W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i cukinię w średnią kostkę, a
następnie podsmażyć na oleju. - Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać posiekany czosnek, odcedzoną soczewicę, masło i parę minut poddusić, żeby smaki dokładnie się połączyły.
- Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, posiekaną sałatę,
wymieszać i wyłożyć na talerze. - Każdą porcję posypać utartym serem Gouda.