Składniki na 4 porcje:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno pióra (400g)
- Pomidorki koktajlowe (300g)
- Mozarella w małych kuleczkach (200g)
- Bazylia (1 pęczek)
- Oliwki czarne (50g)
- Oliwa z oliwek
- Kminek (2 łyżeczki)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidorki kroimy na połówki oraz doprawiamy solą i pieprzem, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny na temperaturę 120 stopni (z termoobiegiem).
- Po tym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- Dodajemy do niego oliwę, podpieczone pomidorki, mozzarellę oraz oliwki.
- Na samym końcu dodajemy bazylię i posypujemy czarnuszką
Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef
Zobacz również – Przepis na mini zapiekanki