Sałatka z makaronem pióra i mozarellą

Makaron zawiera dużą dawkę węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

sałatka z makaronem i mozarellą
sałatka z makaronem i mozarellą

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno pióra (400g)
  • Pomidorki koktajlowe (300g)
  • Mozarella w małych kuleczkach (200g)
  • Bazylia (1 pęczek)
  • Oliwki czarne (50g)
  • Oliwa z oliwek
  • Kminek (2 łyżeczki)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki kroimy na połówki oraz doprawiamy solą i pieprzem, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny na temperaturę 120 stopni (z termoobiegiem).
  2. Po tym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  3. Dodajemy do niego oliwę, podpieczone pomidorki, mozzarellę oraz oliwki.
  4. Na samym końcu dodajemy bazylię i posypujemy czarnuszką

Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef

 

Zobacz również – Przepis na mini zapiekanki