Sałatka z pieczonych buraków

Pyszna, pachnąca i zdrowa sałatka z czerwonych buraków. W sam raz na upały!

Sałatka z pieczonych buraków

Składniki:

  • 5 małych buraków
  • 1 Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Naturalnie smaczne! Knorr
  • 3 garście rukoli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 10 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
  2. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
  3. Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch musztardę francuską i posyp uprażonymi orzeszkami.