Składniki:
- 5 małych buraków
- 1 Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Naturalnie smaczne! Knorr
- 3 garście rukoli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 10 listków świeżej mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
- Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
- Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.
- Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli.
- Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch musztardę francuską i posyp uprażonymi orzeszkami.