Aby wydobyć z liści szczawiu najcenniejsze wartości odżywcze, najlepiej podawać go z nabiałem – śmietaną, masłem lub jajkami. Idealna propozycją będzie sycąca zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami z pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego chleba. Przygotowana na delikatnym bulionie warzywnym z dodatkiem marchewki z pewnością przypadnie do gustu amatorom wiosennych obiadów na tarasie lub balkonie.
Składniki:
• świeży szczaw – 2 pęczki
• bulion warzywny – 1 litr
• marchewka – 1 sztuka
• masło – 50 g
• śmietana 18% – 4 łyżki
• jajka – 4 sztuki
• sól, pieprz
• cukier – szczypta
• Chleb
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie myjemy i delikatnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy kilka minut. Marchew ścieramy na tarce, na małych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy startą marchew i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut. Do osobnej miseczki odlewamy 3-4 łyżki wywaru, mieszamy ze śmietaną i delikatnie dodajemy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kromki chleba bawarskiego Dan Ckroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.
Smacznego!