Bywają dni, kiedy w jednym daniu szukamy mieszanki wielu smaków. Takie połączenie zdecydowanie daje nam sałatka z rukolą, mango i awokado. Oprócz walorów smakowych posiada również wiele wartości odżywczych.
Składniki:
- 170 gramów mieszanki sałat Toscana mix z rukolą marki Eisberg
- mango
- awokado
- 150 gramów rolady z sera koziego
- 2 garście orzechów włoskich
Dressing:
- 3/4 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania – dressing:
- Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki.
Sposób przygotowania – sałatka:
- Gotową mieszankę z rukolą przełóż na talerz. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę mango oraz awokado.
- Posiekaj orzechy, następnie upraż je na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.
- Pokrój kozi ser w kostkę i dodaj do sałatki.
- Całość polej przygotowanym sosem.
Awokado, mimo że jest najbardziej kalorycznym owocem, ma w sobie dużo potasu, który pozwala kontrolować ciśnienie krwi. Ponadto zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B. Wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Dodatkowo w awokado znajdziemy luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy.
Mango przez Hindusów jest nazywane owocem bogów. Oprócz wspaniałego smaku zawiera właściwości lecznicze i kosmetyczne. Wspaniałym rozwiązaniem jest syrop z tego owocu, który zniweluje ból gardła i chrypkę, a także przyspieszy jego regenerację. Do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej świetnie sprawdzi się olejek, który ma właściwości regeneracyjne i nawilżające.