Sałatka z rukolą, mango i awokado. Słodko-słone połączenie

Ta sałatka świetnie sprawdzi się latem. Słodkie mango komponuje się z awokado oraz sprawia, że całość jest orzeźwiająca i pełna wartości odżywczych.

sałatka
Sałatka z rukolą, mango i awokado. Słodko słone połączenie

Bywają dni, kiedy w jednym daniu szukamy mieszanki wielu smaków. Takie połączenie zdecydowanie daje nam sałatka z rukolą, mango i awokado. Oprócz walorów smakowych posiada również wiele wartości odżywczych.

Składniki:

  • 170 gramów mieszanki sałat Toscana mix z rukolą marki Eisberg
  • mango
  • awokado
  • 150 gramów rolady z sera koziego
  • 2 garście orzechów włoskich

Dressing:

  • 3/4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania – dressing:

  1. Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki.

Sposób przygotowania – sałatka:

  1. Gotową mieszankę z rukolą przełóż na talerz. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę mango oraz awokado.
  2. Posiekaj orzechy, następnie upraż je na suchej patelni i posyp nimi sałatkę.
  3. Pokrój kozi ser w kostkę i dodaj do sałatki.
  4. Całość polej przygotowanym sosem.

Awokado, mimo że jest najbardziej kalorycznym owocem, ma w sobie dużo potasu, który pozwala kontrolować ciśnienie krwi. Ponadto zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B. Wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Dodatkowo w awokado znajdziemy luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy.
Mango przez Hindusów jest nazywane owocem bogów. Oprócz wspaniałego smaku zawiera właściwości lecznicze i kosmetyczne. Wspaniałym rozwiązaniem jest syrop z tego owocu, który zniweluje ból gardła i chrypkę, a także przyspieszy jego regenerację. Do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej świetnie sprawdzi się olejek, który ma właściwości regeneracyjne i nawilżające.