Włoska ulubienica
Rukola to ulubiona sałata włoskiej kuchni. U nas znana była już kilkadziesiąt lat temu – jako rukiew siewna. Teraz przeżywa swój kulinarny renesans. Z wyglądu przypomina listki mlecza i jest bogata w wiele witamin, takich jak A i K.
Orientalna sałatka
Składniki:
- 3 garście rukoli
- Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr
- 50 g łososia wędzonego
- pół cukinii
- awokado
- 4 łyżki sezamu białego
- 3 łyżki soku z limonki
- szczypta imbiru świeżego startego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki posiekanej papryczki chilli – dla lubiących ostrzejsze smaki
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos dla nadania smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym i wymieszaj.
2. Awokado przekrój wzdłuż na pół ostrym nożem, wyjmij pestkę, a następnie wydrąż miąższ. Pokrój w paski.
3. Cukinię pokrój w plastry i zgrilluj. Sezam upal na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor, a łososia pokrój w cienkie plastry.
4. Na półmisku rozłóż rukolę, na wierzchu ułóż kawałki awokado, cukinię oraz plastry łososia.
5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp sezamem i podawaj.
Smacznego!