Schabowy po azjatycku z kapustą bok choy

Wiosenna energia to idealna okazja, by wziąć pod lupę swoje posiłki. Odkrywajmy nowe przepisy i produkty, za sprawą których gotowanie zamieni się z codziennego obowiązku w dużą frajdę. Od czego zacząć?

Schabowy po azjatycku z kapustą bok choy.

Nie da się ukryć, że zimą trudniej jest o żywieniową różnorodność. Niech nadchodząca wiosna będzie okazją do odważniejszego sięgania po składniki, które do tej pory były pomijane w kulinarnych eksperymentach. Przedstawiamy przepis szefa kuchni Knorr, dzięki któremu tradycyjny schabowy nabierze nowego smaku!

 

Składniki:

  • 400 g schabu środkowego
  • 150 ml tłuszczu do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii Knorr
  • 100 g białego sezamu
  • 0,5 łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 jajka

Kapusta bok choy:

  • 6 liści kapusty bok choy
  • 80 ml tłuszczu do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 100 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

  1. Schab oczyść z błon, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki mięsa porozbijaj tłuczkiem.
  2. Do naczynia wbij i roztrzep jajka. Dodaj do nich imbir, sos sojowy oraz ostrą paprykę. Całość starannie wymieszaj.
  3. Mięsne kotlety zamocz w jajku. Potem każdy z osobna obtocz w panierce w kolorowych ziarnach sezamu.
  4. Na patelnie wlej tłuszcz do smażenia i poczekaj, aż się nagrzeje.
  5. Schabowe smaż na gorącym tłuszczu z każdej strony.
  6. Następnie na gorącym tłuszczu podsmaż imbir, chili oraz posiekane ząbki czosnku.
  7. Następnie wrzuć przekrojone na pół liście kapusty bok choy i zamieszaj je co jakiś czas.
  8. Poczekaj, aż kapusta lekko się zarumieni. Potem podlej ją sosem sojowym i przykryj patelnie.
  9. Wszystko duś przez około minutę.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Smacznego!