Nie da się ukryć, że zimą trudniej jest o żywieniową różnorodność. Niech nadchodząca wiosna będzie okazją do odważniejszego sięgania po składniki, które do tej pory były pomijane w kulinarnych eksperymentach. Przedstawiamy przepis szefa kuchni Knorr, dzięki któremu tradycyjny schabowy nabierze nowego smaku!
Składniki:
- 400 g schabu środkowego
- 150 ml tłuszczu do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii Knorr
- 100 g białego sezamu
- 0,5 łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 jajka
Kapusta bok choy:
- 6 liści kapusty bok choy
- 80 ml tłuszczu do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru drobno posiekanego
- 100 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 papryczka chili
Sposób przygotowania:
- Schab oczyść z błon, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki mięsa porozbijaj tłuczkiem.
- Do naczynia wbij i roztrzep jajka. Dodaj do nich imbir, sos sojowy oraz ostrą paprykę. Całość starannie wymieszaj.
- Mięsne kotlety zamocz w jajku. Potem każdy z osobna obtocz w panierce w kolorowych ziarnach sezamu.
- Na patelnie wlej tłuszcz do smażenia i poczekaj, aż się nagrzeje.
- Schabowe smaż na gorącym tłuszczu z każdej strony.
- Następnie na gorącym tłuszczu podsmaż imbir, chili oraz posiekane ząbki czosnku.
- Następnie wrzuć przekrojone na pół liście kapusty bok choy i zamieszaj je co jakiś czas.
- Poczekaj, aż kapusta lekko się zarumieni. Potem podlej ją sosem sojowym i przykryj patelnie.
- Wszystko duś przez około minutę.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Smacznego!