Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

rolada-slaska-z-kapusta
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

Składniki:

  •     1,5 kg schabu wieprzowego
  •     400 g pieczarek
  •     Esencja do duszonych mięs Knorr
  •     łyżka majeranku
  •     2 ząbki czosnku
  •     300 g kapusty kiszonej
  •     2 szklanki wody
  •     2 cebule
  •     2 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i gotuj około 30 minut. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Kiedy będą złociste, dodaj drobno pokrojone pieczarki.
  2. Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę, szklankę wody, majeranek i Esencję do duszonych mięs, aby nadać aromatu, a następnie duś, aż całość zgęstnieje.
  3. Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miał grubość około 1 cm.
  4. Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso, obwiązując je dratwą. Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron.
  5. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 45 minut.
  6. Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym purée.

Na dodatek – kluski śląskie

Kluski śląskie, czyli rarytas tego regionu, wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. O czym trzeba pamiętać? „Do przygotowywania klusek śląskich nie powinno się wykorzystywać młodych ziemniaków, a przez praskę przeciskać je tuż po ugotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe” – przypomina Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. W środku konieczny jest otwór, który ma na celu zatrzymanie jak największej ilości sosu. Kluski idealnie pasują do mięsnej rolady i sosu grzybowego. Doskonale smakują z dodatkiem skwarków z boczku albo przysmażonej cebuli.