Składniki:
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 400 g pieczarek
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 szklanki wody
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, zalej wodą i gotuj około 30 minut. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Kiedy będą złociste, dodaj drobno pokrojone pieczarki.
- Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę, szklankę wody, majeranek i Esencję do duszonych mięs, aby nadać aromatu, a następnie duś, aż całość zgęstnieje.
- Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miał grubość około 1 cm.
- Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso, obwiązując je dratwą. Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron.
- Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 45 minut.
- Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym purée.
Na dodatek – kluski śląskie
Kluski śląskie, czyli rarytas tego regionu, wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. O czym trzeba pamiętać? „Do przygotowywania klusek śląskich nie powinno się wykorzystywać młodych ziemniaków, a przez praskę przeciskać je tuż po ugotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe” – przypomina Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. W środku konieczny jest otwór, który ma na celu zatrzymanie jak największej ilości sosu. Kluski idealnie pasują do mięsnej rolady i sosu grzybowego. Doskonale smakują z dodatkiem skwarków z boczku albo przysmażonej cebuli.