
I znów przyszło nam żegnać się z latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. To danie z pewnością pozwoli cieszyć się cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.
Składniki:
- 1 kg śliwek np. węgierek
- 1 kg cebuli
- 500 g cukru trzcinowego
- 75 g Orzechów włoskich
- 100 g Rodzynek sułtańskich
- sok z połowy cytryny
- ¾ szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- łyżeczka świeżo startego imbiru
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w piórka
- Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie
- Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier
- Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować
- Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy
- Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania
Smacznego!