
Dżem czereśniowy z korzenną nutą
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych czereśni
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół laski wanilii
- ¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
Sposób przygotowania:
- Czereśnie drylować i zasypać cukrem.
- Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon.
- Wstawić na ogień, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie.
- Następnie zmiksować owoce na gładką masę i ponownie zagotować.
- Przełożyć do słoików i przeprowadzić pasteryzacje czyli gotować słoiki w gorącej wodzie (najpierw w normalnym ułożeniu, potem do góry dnem) 15-20 min.
- Jeśli zamierzamy przygotować klasyczny dżem wiśniowy również możemy podkręcić go wanilią lub cynamonem, a nawet dodać kostki czekolady.
Mus brzoskwiniowy
Składniki:
- 6 brzoskwiń
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyć, starannie obrać i pozbawić pestek. Pokroić na małe kawałki.
- Wrzucić do rondla, dodać miód, sok z cytryny (można również dodać laskę wanilii).
- Gotować na średnim ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 60 min aż masa zgęstnieje.
- Po tym czasie zdjąć z gazu, przełożyć do szklanego słoja i przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.