
Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni!
Składniki:
- Kremowa zupa z kurek Knorr – 1 opak.
- kurki świeże lub mrożone – 50 dag
- kiełbasa – 20 dag
- bulion drobiowy – 2 szt.
- woda – 2 l
- cebula – 10 dag
- makaron, np. muszelki – 100 g
- śmietana – 0,5 szklanki
- jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 4 szt.
- natka pietruszki (posiekana)
- pieprz – 1 szczypta
- majeranek – 1 szczypta
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionów.
- Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój, jeśli są duże. Gdy używasz kurek mrożonych, rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.
- Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu – będzie niezwykle aromatyczna. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.