Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką

Podczas towarzyskich spotkań przy grillu warto wykorzystać sprawdzone, ale przy tym wyjątkowo smaczne - szaszłyki.

przepis na szaszlyki z karkowki
Szaszłyki z karkówki z wędzonym boczkiem i suszoną śliwką

Z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem z pewnością podbiją podniebienia naszych gości. Palce lizać!

Składniki:

  •     300 g karkówki
  •     2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  •     4 łyżki sosu czosnkowego
  •     boczek wędzony w plastrach – 12 sztuk
  •     garstka suszonych śliwek
  •     4 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  •     2 łyżki oleju
  •     1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry
  •     drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w kostkę – mniej więcej o wymiarach 3 x 3 cm. Wymieszaj w misce sos chilli, olej, posiekaną kolendrę i Przyprawę do grilla Knorr, która nada mięsu delikatnego smaku i aromatu.
  2. Wymocz mięso w tak przygotowanej marynacie. Kawałki mięsa zawiń następnie w plastry boczku i nabijaj na zmianę ze śliwkami na przygotowane patyki.
  3. Szaszłyki wrzuć na ruszt i piecz na grillu przez około 15 minut, co jakiś czas je. Podawaj gotowe z ziemniakami pieczonymi, sałatą i sosem czosnkowym.