Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem – przepis

Oscypek na grillu to góralska specjalność, a w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka stanie się wykwintną przekąską. Najpierw przygotowuje się roladki z indyka – z jarmużem, ogórkiem kiszonym i właśnie oscypkiem. Następnie stają się one elementem szaszłyka – nadziewamy je na przemian z cukinią.

 

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem - przepis
Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem – przepis

Na pierwszy rzut oka – połączenie nietypowe, ale po przyrządzeniu okaże się, że będziemy chcieli do niego wracać jak najczęściej! Należy pamiętać, aby roladki z piersi indyka nie były ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku.

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 kawałki oscypka
  • 100 g jarmużu
  • ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 cukinie
  • cytryna

    Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka (np. Knorr). Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
  • Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
  • Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż, kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
  • Pokrojoną cukinię przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.