Najczęściej przeznaczony do smażenia oraz do pieczenia i wędzenia. Pamiętajmy, że jednak jest bardzo kaloryczny!
Składniki:
- 600 g schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 200 g szpinaku mrożonego
- 4 prawdziwki
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
- Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
- Szpinak odciśnij z wody.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak.
- Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
- Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ścisło w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.
- Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut.
- Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.