Schab pieczony z grzybami i szpinakiem

Schab to wyjątkowo popularne mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej.

schab pieczony
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem

Najczęściej przeznaczony do smażenia oraz do pieczenia i wędzenia. Pamiętajmy, że jednak jest bardzo kaloryczny!

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 4 prawdziwki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
  2. Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
  3. Szpinak odciśnij z wody.
  4. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak.
  5. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
  6. Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ścisło w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.
  7. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut.
  8. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.