Szaszłyki z warzyw

Skoro wiosna w pełni, wykorzystajcie wszystkie jej atuty – w tym świeże warzywa, których jest coraz więcej. A na grillu nigdy nie zawodzą! Jeśli szukacie atrakcyjnego sposobu na podanie grillowanych jarzyn, szaszłyki z warzyw to sprawdzony patent.

Szaszłyki z warzyw
Szaszlyki z warzyw

Zadbajcie o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany. Mniej oczywistym, ale równie smacznym pomysłem jest przygotowanie podczas majówkowego posiedzenia w domu grillowanych kabaczków, karczochów, kwiatów cukinii oraz cykorii. Wyśmienicie smakuje grillowana kukurydza oraz seler – czas zerwać z opinią, że sprawdza się tylko jako element włoszczyzny, niezbędnej do ugotowania niedzielnego rosołu. Zupełnie nowego smaku nabiorą też grillowane brokuły oraz marchew. Dobrze jest najpierw krótko je podgotować i dopiero po tym zabiegu ułożyć na grillu. Podając szaszłyki z warzyw, trzeba zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Bez sosów i dipów ani rusz! W najprostszych wariantach wystarczą jogurt naturalny i czosnek albo mięta. Oliwkowy dip okaże się bardziej wyrazisty.

Szaszłyki z warzyw – składniki:

  • cały bakłażan
  • 1  cukinia
  •  czerwona papryka
  •  żółta papryka
  • 10 cebulek szalotek
  •  batat
  • 1 papryczka habanero z puszki

Marynata:

  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • kawałek ostrej papryczki chili
  • 2 gałązki listków mięty
  • 2 gałązka bazylii

Dip:

  • 1 papryczka habanero z puszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 60 g majonezu

Szaszłyki z warzyw – sposób przygotowania:

  1. Bakłażana, cukinię, batata i papryki pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół. Posiekaj miętę oraz bazylię.
  2. Do kielicha miksera wlej jogurt, a następnie dodaj czosnek, imbir, chili i Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  3. Do przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i ponadziewaj je na patyki do szaszłyków.
  4. Grilluj warzywa na aluminiowych tackach pod przykryciem, na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut. Przewróć szaszłyki co jakiś czas. Gotowe podawaj z dipem z papryczki habanero.
  5. Przygotuj dip. W tym celu wymieszaj w mikserze majonez, papryczkę habanero, jogurt oraz sok z limonki. Całość starannie zmiksuj.