Zadbajcie o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany. Mniej oczywistym, ale równie smacznym pomysłem jest przygotowanie podczas majówkowego posiedzenia w domu grillowanych kabaczków, karczochów, kwiatów cukinii oraz cykorii. Wyśmienicie smakuje grillowana kukurydza oraz seler – czas zerwać z opinią, że sprawdza się tylko jako element włoszczyzny, niezbędnej do ugotowania niedzielnego rosołu. Zupełnie nowego smaku nabiorą też grillowane brokuły oraz marchew. Dobrze jest najpierw krótko je podgotować i dopiero po tym zabiegu ułożyć na grillu. Podając szaszłyki z warzyw, trzeba zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Bez sosów i dipów ani rusz! W najprostszych wariantach wystarczą jogurt naturalny i czosnek albo mięta. Oliwkowy dip okaże się bardziej wyrazisty.
Szaszłyki z warzyw – składniki:
- cały bakłażan
- 1 cukinia
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 10 cebulek szalotek
- batat
- 1 papryczka habanero z puszki
Marynata:
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 limonka
- kawałek ostrej papryczki chili
- 2 gałązki listków mięty
- 2 gałązka bazylii
Dip:
- 1 papryczka habanero z puszki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
Szaszłyki z warzyw – sposób przygotowania:
- Bakłażana, cukinię, batata i papryki pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół. Posiekaj miętę oraz bazylię.
- Do kielicha miksera wlej jogurt, a następnie dodaj czosnek, imbir, chili i Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
- Do przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i ponadziewaj je na patyki do szaszłyków.
- Grilluj warzywa na aluminiowych tackach pod przykryciem, na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut. Przewróć szaszłyki co jakiś czas. Gotowe podawaj z dipem z papryczki habanero.
- Przygotuj dip. W tym celu wymieszaj w mikserze majonez, papryczkę habanero, jogurt oraz sok z limonki. Całość starannie zmiksuj.