
Składniki:
Bezy:
- 5 białek
- 220g cukru drobnego
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 50g śliwek kalifornijskich drobno posiekanych
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 żółtka
- 80g cukru drobnego
- 100g masła
Sposób przygotowania:
- Białka jajek zacznij ubijać w mikserze. Kiedy zaczną sztywnieć, dodawaj po łyżce cukru.
- Ubijaj do momentu, w którym masa białkowa będzie błyszcząca i sztywna. Na końcu dodaj łyżeczkę octu/soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, całość dobrze wymieszaj.
- Masę z białek przełóż do rękawa cukierniczego ewentualnie worka plastikowego, grubego, z uciętym rogiem. Papier do pieczenia ułóż na blasze do pieczenia.
- Narysuj kółka o średnicy ok 4 cm. Najpierw wyciśnij na narysowane kółko pierwszą warstwę masy, robiąc ślimaka od środka do zewnątrz, później wyciśnij drugą warstwę ale tylko na brzegach, środek bez zostaw pusty, tam będziesz przekładać krem.
- Bezy piecz w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni z termoobiegiem przez pierwsze 20 minut, później zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezy przez kolejne 60-70 minut.
Krem:
- Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyj, najlepiej szczotką, osusz.
- Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok, całość przełóż do rondelka, dodaj żółtka, cukier i masło.
- Na średnim ogniu podgrzewaj całość aż do połączenia składników i zagęszczenia kremu.
- Po zagotowaniu dodaj posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.
- Krem po wystygnięciu bardzo stężeje i będzie gęsty.
- Gotowe, wystudzone bezy szprycuj wystudzonym kremem.