Składniki na nadzienie:
- pęczek szparagów
- 4 jajka
- 300 ml śmietany kremówki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 60g startego sera brie (lub cheddar)
- 4 łyżki parmezanu
- kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej Konspol
- garść pomidorków cherry
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 150g zimnego masła
- łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności szykujemy ciasto.
- Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski.
- Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą.
- Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta.
- Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę.
- Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
- Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości.
- Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki.
- Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.
- Szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą Konspol przekrajamy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów.
- Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą.
- Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.