Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki lodowatej wody
- 2 żółtka
- 200 g białej czekolady
- śmietanę 18%
- 300 g żurawiny (lub sezonowe owoce – maliny, borówki etc.)
Sposób przygotowania:
- Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej odrobinę soli, 2 żółtka oraz wodę. Całość bardzo szybko zagniatamy.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni.
- Podczas pieczenia spodu tarty, przygotowujemy jej nadzienie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy ze śmietaną, aby uzyskała kremową konsystencję.
- Gotową masę wylewamy na ostygnięty spód tarty. Górę dekorujemy owocami. Tartę odkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby masa dobrze zastygła i gotowe!