Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję. Przyozdobione owocami lub udekorowane przepiórczym jajkiem będą smakowitym urozmaiceniem weekendowego spotkania!

tartaletki

Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję.

Składniki:
opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
dynia 500g
cebula 1 średnia
pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
½  łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki płatków chilli
sól do smaku
jajko przepiórcze ugotowane na twardo
150 ml wody
Przygotowanie:
Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5-6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

Tartaletki z kremem mascarpone i owocami
Składniki:
– opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
– 2 żółtka jaj
– 2 łyżki cukru pudru
– 200ml śmietanki słodkiej 36%
– 100g serek mascarpone
– ulubione owoce

Przygotowanie:
Żółtka  ubić z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Połączyć dwie masy ze sobą. Następnie, powoli dodając serek mascarpone, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wypełnić tartaletki przygotowaną masą i udekorować ulubionymi owocami.