Kasza pęczak z pieczoną dynią i roszponką wykorzystuje podstawowy składnik kojarzący się z jesienią. Oprócz niego w przepisie pojawia się także kozi ser. Można nim z łatwością zastąpić ser z mleka krowiego. Zawiera mniej laktozy, dzięki czemu jest lepiej tolerowany przez osoby źle znoszące jej obecność. Przy jego spożyciu należy jednak pamiętać, że posiada wysoką zawartość tłuszczu i cholesterolu.
Kasza pęczak z pieczoną dynią i roszponką
Składniki:
- 3 garście Roszponki marki Eisberg
- 1 mała dynia piżmowa
- 50 gramów sera koziego dojrzewającego
- 200 gramów kaszy pęczak
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- garść pestek słonecznika
- garść migdałów
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki.
- Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
- Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piec do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Kaszę pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić.
- W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Do gotowej kaszy dodać pokrojową w kostkę dynię.
- Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.