„Vegano italiano” Rosalba Gioffré

Wśród tradycyjnych dań z Półwyspu Apenińskiego Rosalba Gioffré wyszukuje przepyszne wegańskie kompozycje, które z łatwością można przygotować w domu.

„Vegano italiano” Rosalba Gioffré

Zapach aromatycznych ziół, smak soczystych pomidorów i dźwięk chrupiącego ciasta
to kwintesencja włoskiej kuchni. Włoska kuchnia po wegańsku? To tradycja! Premiera „Vegano Italiano” już 16 maja.

Kuchnia wegańska stała się w Polsce najgorętszą modą kulinarną ostatnich lat. Warszawa zajęła zaszczytne trzecie miejsce na świecie wśród miast z największą ofertą lokali dla wegan, a coraz więcej ludzi decyduje się na dietę roślinną, czy to z powodów zdrowotnych, czy światopoglądowych, czy też po prostu smakowych. Włoska kuchnia z kolei od lat króluje wśród najbardziej przypadających do gustu Polakom.

Co mają ze sobą wspólnego kuchnia wegańska i tradycyjna kuchnia włoska? Wiele przepisów, wiele smaków i wiele składników! Na włoskim stole, od Lombardii, poprzez Toskanię, a na Kalabrii skończywszy od zawsze gościły bezmięsne potrawy, skropione aromatyczną oliwą z pierwszego tłoczenia. Włoska kuchnia to nie tylko spaghetti bolognese, bistecca fiorentina i szynka parmeńska.

Autorka, Rosalba Gioffré otwiera przed czytelnikiem smaki, które staną się nowymi kulinarnymi klasykami. „Vegano Italiano” to 150 łatwych przepisów na szybkie, smaczne dania wegańskie pasujące do dzisiejszego stylu życia. Rosalba Gioffré korzysta z tradycyjnych przepisów i składników, tworząc unikatowy przewodnik po włoskich smakach. Jako doświadczona food stylistka zakochana w kuchni wegańskiej wie, jak przygotować dania, które trafią do gustu nawet „zadeklarowanym mięsożercom”.

Rosalba Gioffré – urodziła się na włoskim Południu, w Kalabrii, a obecnie mieszka we Florencji. Jedzenie i gotowanie zawsze było jej pasją. Doświadczona food stylistka, autorka książek kulinarnych jest wrażliwa na kwestie związane z weganizmem. Na początku gotowała, wykorzystując typowe dla kuchni wegańskiej techniki i składniki, często zupełnie egzotyczne. W końcu zaczęła wykorzystywać tradycje kulinarne, które zna od zawsze, modyfikować przepisy, wzbogacając je szczyptą fantazji.