
Niezwykłe pieczone ziemniaki z jabłkiem
Chociaż ziemniaki kojarzą się nam raczej z nudnymi, niewyszukanymi daniami, to wcale nie musi tak być! Można je przygotować w wielu różnych odsłonach, nie tylko gotowane z koperkiem albo w postaci frytek. Jedną z najpyszniejszych wersji kartofla jest ta pieczona. Jednak żeby dodać nieco oryginalności, warto połączyć je z owocami! Najlepiej tymi wprost z polskich sadów. Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami to idealna propozycja na domową, jesienną i prostą potrawę. Z odrobiną miodu i szczypiorkiem stanowi bogate, sycące danie, które sprawdzi się doskonale dla każdego. Sprawdzi się szczególnie dobrze w chłodne dni.
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 średnie umyte ziemniaki
- 120 g białego niemielonego twarogu
- szczypiorek
- łyżka śmietany 18%
- 2 jabłka
- pieprz i sól do smaku
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki skwarek z boczku
Sposób przygotowania:
- Jabłka polewamy miodem. Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C.
- Ziemniaki podgotowujemy w całości, a później smarujemy masłem. Również pieczemy około 40 minut, w 220˚C.
- Upieczone jabłka miksujemy i przecieramy przez sitko.
- Twaróg łączymy ze szczypiorkiem i śmietanką. Doprawiamy pieprzem i solą, żeby dodać smaku.
- Upieczone ziemniaki przekrawamy na pół, a do środka nakładamy ser. Na to wszystko dodajemy twaróg, po czym przykrywamy puree jabłkowym. Na koniec wszystko oprószamy skwarkami.