Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami

Z ziemniaków możemy przygotować wyjątkowe danie łącząc je w nietypowy sposób na przykład z ... jabłkami. Stwórz zdrową potrawę idealną na chłodne dni.

Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami

Niezwykłe pieczone ziemniaki z jabłkiem

Chociaż ziemniaki kojarzą się nam raczej z nudnymi, niewyszukanymi daniami, to wcale nie musi tak być! Można je przygotować w wielu różnych odsłonach, nie tylko gotowane z koperkiem albo w postaci frytek. Jedną z najpyszniejszych wersji kartofla jest ta pieczona. Jednak żeby dodać nieco oryginalności, warto połączyć je z owocami! Najlepiej tymi wprost z polskich sadów. Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami to idealna propozycja na domową, jesienną i prostą potrawę. Z odrobiną miodu i szczypiorkiem stanowi bogate, sycące danie, które sprawdzi się doskonale dla każdego. Sprawdzi się szczególnie dobrze w chłodne dni.

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 średnie umyte ziemniaki
  • 120 g białego niemielonego twarogu
  • szczypiorek
  • łyżka śmietany 18%
  • 2 jabłka
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki skwarek z boczku

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka polewamy miodem. Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C.
  2. Ziemniaki podgotowujemy w całości, a później smarujemy masłem. Również pieczemy około 40 minut, w 220˚C.
  3. Upieczone jabłka miksujemy i przecieramy przez sitko.
  4. Twaróg łączymy ze szczypiorkiem i śmietanką. Doprawiamy pieprzem i solą, żeby dodać smaku.
  5. Upieczone ziemniaki przekrawamy na pół, a do środka nakładamy ser. Na to wszystko dodajemy twaróg, po czym przykrywamy puree jabłkowym. Na koniec wszystko oprószamy skwarkami.