Włoskie smaki w Twojej kuchni, czyli przepis na makaron orkiszowy

Kochamy włoską kuchnię. Za świeże sałatki, owoce morza, oryginalną pizzę i niezliczone pomysły na przygotowanie makaronu. Za prostotę, a jednocześnie wspaniały, wyrazisty smak. Miłość do włoskiej kuchni to jeden z powodów, dla których tak chętnie wybieramy ten region na wypoczynek. Włosi dodatkowo uwielbiają chwalić się swoją tradycją i kulturą, a co za tym idzie – chętnie dzielą się przepisami i tajnikami swojej rodzimej kuchni.

Włoskie smaki w Twojej kuchni, czyli przepis na makaron orkiszowy
Włoskie smaki w Twojej kuchni, czyli przepis na makaron orkiszowy

Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie

Składniki:

  • 200 g makaronu orkiszowego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • opakowanie pomidorów pelatti z puszki
  • średnia cebula
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g rukoli
  • opakowanie mini kulek mozzarelli
  • łyżka kaparów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj na sposób al dente według wskazań producenta.
  2. Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki pokrojone w plastry oraz kurczaka pokrojonego w paseczki.
  3. Smaż chwilę. Następnie dodaj pomidorki z puszki i kapary.
  4. Całość dopraw do smaku – nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz poprawi konsystencję sosu.
  5. Sos połącz z makaronem.
  6. Tuż przed podaniem dodaj opakowanie kulek mozzarelli oraz garść rukoli. Całość dokładnie wymieszaj.