Sałatka z wędzonym łososiem i ryżem wpasuje się w dietę każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu. Przy okazji danie jest pyszne, więc spożywanie go będzie istną przyjemnością!
Sałatka z mieszanką ryżu i łososiem
Składniki:
- 1 saszetka ryżu mieszanki ryżu Dzikiego&Parboiled (np. marki Britta)
- 100 gramów wędzonego łososia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- 1 awokado pokrojone w plastry
- sól i pieprz
- 1 cebulka dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem
- starta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany ryż wymieszaj z cebulką, awokado, pietruszką, sokiem z cytryny, przyprawami i oliwą.
- Wymieszaną sałatkę wyłóż na talerz i na niej ułóż plastry łososia. Całość oprósz skórką z cytryny.
Ryż jest głównym składnikiem diety szczególnie dla mieszkańców południowej i wschodniej Azj. Na rynku możemy znaleźć różne rodzaje tego zboża. Ze względu na długość wyróżniamy ryż:
– krótkoziarnisty, np. ryż perłowy (do sushi)
– średnioziarnisty, np. arborio, carnaroli, vialone, loto
– długoziarnisty, np. jaśminowy, basmati
Możemy go także klasyfikować z uwzględnieniem stopnia oczyszczenia i przetworzenia ziarna. Wyróżniamy tu ryż:
– brązowy – bez plew i zarodka, ale posiadający okrywę, która nadaje mu charakterystyczną ciemniejszą barwę
– biały (polerowany) – bez plew, zarodka i okrywy
– paraboliczny – bez plew, zarodka i okrywy, ale dodatkowo przed procesem usuwania okrywy ziarno ryżu jest preparowane termiczne, suszone i szlifowane, co nadaje mu żółtą barwę
– dziki – pochodzący z Ameryki Północnej i posiadający długie, ciemne ziarna