Wyposażenie kuchni w restauracji – co warto wiedzieć?

Osoby, które planują otworzyć własną restaurację, muszą wziąć pod uwagę wiele różnych kwestii. Jedną z najważniejszych jest odpowiednie wyposażenie kuchni.

Wyposażenie kuchni w restauracji – co warto wiedzieć?

To czynnik, który w wielu przypadkach może przesądzić o sukcesie lokalu gastronomicznego. Dobierając meble i urządzenia do restauracji, trzeba wziąć pod uwagę jej wielkość, a także rodzaj prowadzonej działalności. Zanim zdecydujesz się na zakup jakiegokolwiek sprzętu, zastanów się najpierw, czy będzie Ci on rzeczywiście potrzebny.

Zwróć uwagę, czy wybrane przez Ciebie elementy wyposażenia kuchni pochodzą od znanych i godnych zaufania producentów. Nie warto kupować przysłowiowego „kota w worku”. Lepiej zainwestować w droższy, markowy sprzęt, który będzie służył Tobie i Twoim gościom przez całe lata niż w tańsze, ulegające co rusz awariom urządzenia. Jeśli w danej chwili nie stać Cię na zakup nowych maszyn, możesz zdecydować się na nabycie używanych lodówek, zamrażarek czy kuchenek gazowych.

Traktuj jednak to rozwiązanie jako tymczasowe wyjście z trudnej sytuacji. Po zarobieniu przez restaurację wystarczającej kwoty pieniędzy odwiedź koniecznie sklep Technica, żeby zaopatrzyć się w najnowszej generacji wyposażenie profesjonalnej kuchni. Jeśli zdecydujesz się na złożenie większego zamówienia, możesz liczyć na atrakcyjne rabaty i promocje.

Nowoczesne wyposażenie kuchni – jakich urządzeń potrzebujesz?

Nie wiesz, jak powinieneś urządzić swój lokal gastronomiczny? To pytanie zadaje sobie wielu początkujących restauratorów. Musisz wiedzieć, że niektóre urządzenia wchodzące w skład wyposażenia restauracyjnej kuchni przydają się w każdej działalności gastronomicznej. Zalicza się do nich przede wszystkim szafy chłodnicze. W sklepie Technica dostępne są różne ich modele, różniące się między sobą wielkością oraz oferowanym pakietem opcji. W zależności od indywidualnych potrzeb lokalu możesz nabyć modele całkowicie mrożące lub lekko chłodzące, wyposażone w standardowe drzwi lub szklane witryny. Możliwości wyboru jest naprawdę wiele.

Wyposażenie kuchni w restauracji – co warto wiedzieć?

Kompletując wyposażenie kuchni restauracyjnej, pomyśl też o zakupie odpowiedniej zmywarki. Modele najnowocześniejszej generacji, które są do nabycia w sklepie Technica, są przystosowane do mycia dużej ilości naczyń w bardzo krótkim czasie. Dodatkowo większość z nich cechuje uniwersalność – nadają się one do czyszczenia nie tylko talerzy, szklanek i sztućców, ale także garnków i patelni.

Obecnie trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek profesjonalną kuchnię bez wyposażenia w zestaw mebli nierdzewnych. Wykonane z mocnego materiału szafki, regały, stoliki, wózki cechuje wysoki poziom odporności na uszkodzenia mechaniczne oraz na niszczące oddziaływanie wilgoci panującej w pomieszczeniach kuchennych.

Ile kosztuje profesjonalne wyposażenie kuchni?

Wysokość wydatków, które będziesz musiał ponieść na wyposażenie kuchni zależy od wielu czynników. Nowe meble i urządzenia są zazwyczaj kilka razy droższe niż używany sprzęt (np. zamrażarki i kuchenki prosto ze sklepu kosztują odpowiednio 3000 zł i 8000 zł, a za używane modele zapłacisz kolejno ok. 400 i 1500 zł). Zakup nowszego wyposażenia kuchni w dłuższej perspektywie czasowej na pewno okaże się dla Ciebie opłacalny. Można w tym celu skorzystać ze specjalnych dotacji pochodzących ze środków Unii Europejskiej lub Urzędu Pracy albo zaciągnąć kredyt gotówkowy na doposażenie lokalu. Istnieje także możliwość nabycia niezbędnych mebli i urządzeń za pomocą leasingu.

Profesjonalne wyposażenie kuchni to coś, na czym nie warto oszczędzać. Przekonasz się o tym w trakcie prowadzonej przez siebie działalności.

Artykuł partnera