Sernik wiedeński z borówkami

Istnieje wiele rodzajów sernika, ale czy próbowałaś połączyć go z borówkami? Gwarantujemy, że efekt będzie zaskakujący!

Sernik z borówkami
Sernik wiedeński z borówkami

Sernik z borówkami to smaczne łechtanie podniebienia. Na uczcie ze znajomymi czy z rodziną, nie może zabraknąć sernika, który w wielu polskich domach jest tradycyjnym i ulubionym ciastem.

Czy wiecie jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej:

  1. wspomaga pracę oczu
  2. poprawia pamięć
  3. zmniejsza ryzyko nadciśnienia
  4. dzięki właściwościom utleniającym zapobiega nowotworom
  5. zapobiega marskości wątroby
  6. wspomaga pracę układu pokarmowego

Składniki:

  • ser na sernik – 1 kilogram
  • jajka – 6 sztuk
  • kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • kasza manna – 2 łyżki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • borówki – 250 gramów
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (bez termo obiegu).
  2. W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
  3. Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy ½ przygotowanych borówek.
  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140°C (grzałka góra i dół). Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), kuzynka jagody, popularnej w Polsce, jednakże jędrniejsza i bardziej słodka. Można jeść je na surowo lub jako dżem, słodki sos do deserów czy naleśników.