
Sernik z borówkami to smaczne łechtanie podniebienia. Na uczcie ze znajomymi czy z rodziną, nie może zabraknąć sernika, który w wielu polskich domach jest tradycyjnym i ulubionym ciastem.
Czy wiecie jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej:
- wspomaga pracę oczu
- poprawia pamięć
- zmniejsza ryzyko nadciśnienia
- dzięki właściwościom utleniającym zapobiega nowotworom
- zapobiega marskości wątroby
- wspomaga pracę układu pokarmowego
Składniki:
- ser na sernik – 1 kilogram
- jajka – 6 sztuk
- kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
- cukier – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- kasza manna – 2 łyżki
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- borówki – 250 gramów
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- mąka – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (bez termo obiegu).
- W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
- Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy ½ przygotowanych borówek.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140°C (grzałka góra i dół). Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), kuzynka jagody, popularnej w Polsce, jednakże jędrniejsza i bardziej słodka. Można jeść je na surowo lub jako dżem, słodki sos do deserów czy naleśników.