Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
• 1 opakowanie makaronu lasagne
• 500 g mielonego mięsa z kurczaka
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 łodyga selera naciowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 500 ml przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów w puszce
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 150 g tartego żółtego sera
• 2-3 gałązki świeżego tymianku
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• ¼ kostki masła do nasmarowania formy
Potrzebny sprzęt:
• garnek
• forma do pieczenia
• deska do krojenia
• nóż
Sos beszamelowy:
• ¼ kostki g masła
• 1/3 szklanki mąki
• 2 szklanki mleka
• gałka muszkatołowa
• sól sodowo-potasowa
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę, selera naciowego. Podsmażaj 5 minut, potem wrzuć warzywa do miski.
2. W tym samym garnku podsmaż dokładnie mięso, dodaj do niego warzywa i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj cały czas mieszając. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz cukier i 2 ząbki pokrojonego czosnku
i całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut.
3. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając do momentu, aż całość się połączy. Zalej wszystko mlekiem i zagotuj, dopraw solą i gałką muszkatołową.
4. Formę nasmaruj masłem i wykładaj na przemian warstwami: farsz mięsny, beszamel, makaron, farsz mięsny, itd. Zakończ warstwą beszamelu.
5. Całość posyp serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 45 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika lasagne powinna odpocząć w formie przez 15 minut, następnie podziel ją
na porcje i nałóż na talerz.
Dodając do potrawy takie przyprawy jak tymianek i rozmaryn, nie tylko nadajesz potrawie włoski smak, ale łatwiej będzie ci ograniczyć dodatek soli.