Składniki:
- 8 jaj
- 2 torebki ryżu białego
- łyżka masła
- cebula
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- natka pietruszki
- łyżka masła do naczynia żaroodpornego
- 20 dag pieczarek
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka słodkiej śmietanki 12%
- cytryna
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek.
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
- Na łyżce masła podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę dodaj ryż oraz posiekaną natkę.
- Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformuj wgłębienia i powkładaj w nie jajka.
- Potrawę zalej sosem pieczarkowym, posyp startym serem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Sos pieczarkowy: - Na maśle podsmaż pokrojone drobno pieczarki, odparuj nadmiar płynu, wsyp mąkę, chwilę przesmaż i dodaj śmietankę.
- Mieszając doprowadź do zagęszczenia sosu, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.