Zielone uszka – przepis inny niż wszystkie

Świąteczne uszka to swoisty klasyk na wigilijnym stole. Jeśli jednak macie ochotę na ciekawą odmianę, spróbujcie nietypowych, bo zielonych uszek.

Zielone uszka – przepis inny niż wszystkie

Uszka jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Zabarwione bogatą w substancje odżywcze, bardzo modną spiruliną i wypełnione farszem na bazie szpinaku będą pyszną, a do tego efektowną pozycją w świątecznym menu.

Składniki:

  • 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 250 g mąki
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżeczki spiruliny
  • 270 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • garść posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę a potem dokładnie wymieszać.
  2. Zagnieść suche składniki z masłem.
  3. Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.
  4. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę.
  5. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.
  6. Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić.
  7. Dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku.
  8. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm placki. Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka.
  9. Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.