Uszka jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Zabarwione bogatą w substancje odżywcze, bardzo modną spiruliną i wypełnione farszem na bazie szpinaku będą pyszną, a do tego efektowną pozycją w świątecznym menu.
Składniki:
- 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
- 250 g mąki
- 40 g masła
- szczypta soli
- 100 ml wody
- 1,5 łyżeczki spiruliny
- 270 g sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- cebula
- garść posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę a potem dokładnie wymieszać.
- Zagnieść suche składniki z masłem.
- Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.
- Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę.
- Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.
- Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić.
- Dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku.
- Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm placki. Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka.
- Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.