Spróbuj klasycznego dla naszej kuchni farszu mięsnego. Odpowiednio mięsny i dobrze zbalansowany smak pomoże ci uzyskać Przyprawa do mięsa mielonego Knorr. A kiedy uformujesz pierogi w kształcie sakiewek, dodatkowo zyskasz podziw gości
Składniki:
Ciasto na pierogi
- mąka pszenna – 1 kg
- jajka – 2 szt.
- ciepła woda – 300 ml
Farsz:
- mięso mielone wieprzowe – 150 g
- Przyprawa do mięsa mielonego Knorr – 1 opak.
- mięso mielone jagnięce – 300 g
- mięso mielone wołowe – 150 g
- kumin mielony – 1 łyżeczka
- czerwona papryczka chilli – 2 szt.
- ząbki czosnku – 3 szt.
- świeża kolendra – 1 pęczek
- natka pietruszki – pół pęczka
- koperek – pół pęczka
- Rosół z kury Knorr – 2 szt.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chili i czosnkiem, dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy, rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.
- Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj, łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.
- W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5-7 minut.