
Ciepły kaloryfer, puchaty koc, ulubiona świeczka zapachowa oraz przekąski to połączenie idealne na chłodne wieczory. W takich chwilach grzane wino z przyprawami, świąteczne drinki, a także herbaty i ziołowe napary z pewnością pomogą nam rozgrzać się również od środka. Jakie zimowe drinki proponują nam barmani i bariści z Warszawy?
Chai Masala
Tradycyjna indyjska herbata.
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 łyżeczki czarnej herbaty granulowanej (może być też liściasta)
- pół łyżeczki przyprawy chai masala (cynamon, zielony kardamon, anyż, imbir, goździki)
- szklanka wody
- pół szklanki mleka
Sposób przygotowania:
- Zagotować w rondelku wodę z czarną herbatą, mieszanką przypraw chai masala oraz cukrem – w tradycyjnych indyjskich przepisach na jedną osobę używa się dwóch łyżeczek cukru.
- Następnie wszystkie składniki należy gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Dodać mleko i gotować kolejne 5 minut.
- Na koniec przelać herbatę przez sitko do małych filiżanek.
Świąteczny koktajl z kordiałem
Ilość porcji: 1
Składniki na kordiał z mandarynek i kardamonu:
- 13 twardych mandarynek
- 25 g ziaren kardamonu
- pół kilograma cukru białego
- pół litra wody
- kwasek cytrynowy
Sposób przygotowania kordiału:
- Na tarce z małymi oczkami zetrzeć skórkę z mandarynek.
- Z owoców wycisnąć sok.
- Do dwóch garnków o pojemności około 1,5 litra wlać po pół litra wody.
- Do jednego z nich wsypać kardamon i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania lekko brązowego koloru.
- Następnie dodać pół kilograma cukru, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Do drugiego garnka – również wsypać pół kilograma cukru i mieszać do momentu rozpuszczenia.
- Po zagotowaniu dodać startą skórkę mandarynek i odstawić.
- Ostudzone płyny przelać przez sitko.
- Syrop mandarynkowy połączyć w proporcji 1:1 z sokiem wyciśniętym z mandarynek, a następnie całość z syropem kardamonowym.
- Na koniec do kordiału dodać, wedle uznania, kwasek cytrynowy.
Składniki na koktajl:
- 40 ml ginu, wódki, tequili lub mało dymnej szkockiej whisky
- 25 ml kordiału z mandarynek i kardamonu
- Skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania koktajlu:
- Alkohol i kordiał wlać do niskiej szklanki z lodem.
- Mieszać przez pół minuty.
- Następnie aromatyzować skórką z pomarańczy i udekorować nią koktajl.
Grzane białe wino
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 180 ml białego wina
- 20 ml soku jabłkowego
- 4 łyżeczki konfitury z moreli i cynamonu
- szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
- Składniki włożyć do garnka, wymieszać i gotować kilka minut, aż do uzyskania odpowiedniego aromatu.
- Wino powinno być gorące, ale nie można dopuścić do zagotowania napoju.
Grzane czerwone wino
Ilość osób: 1
Składniki:
- 180 ml czerwonego wina
- 20 ml puree z malin (ew. konfitury malinowej)
- 15 ml miodu
- szczypta mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Na średnim ogniu ustawić garnek i włożyć do niego wszystkie składniki.
- Zamieszać i gotować aż będzie gorące, a zapach przypraw rozniesie się po całej kuchni.
- Nie można dopuścić do zagotowania się napoju – najlepiej odczekać do pojawienia się delikatnej pary i wtedy zdjąć wino z kuchenki.
Przepisami podzieliły się restauracje Bombaj Masala Praga, ORZO oraz Syreni Śpiew.