Zimowe drinki, które rozgrzeją każdego

Chłodne wieczory najlepiej spędza się w domu. Warto wtedy zadbać o odpowiedni napój, który rozgrzeje nas od środka. Jak przygotować zimowe drinki?

Zimowe drinki, które rozgrzeją każdego

Ciepły kaloryfer, puchaty koc, ulubiona świeczka zapachowa oraz przekąski to połączenie idealne na chłodne wieczory. W takich chwilach grzane wino z przyprawami, świąteczne drinki, a także herbaty i ziołowe napary z pewnością pomogą nam rozgrzać się również od środka. Jakie zimowe drinki proponują nam barmani i bariści z Warszawy?

Chai Masala

Tradycyjna indyjska herbata.
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty granulowanej (może być też liściasta)
  • pół łyżeczki przyprawy chai masala (cynamon, zielony kardamon, anyż, imbir, goździki)
  • szklanka wody
  • pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować w rondelku wodę z czarną herbatą, mieszanką przypraw chai masala oraz cukrem – w tradycyjnych indyjskich przepisach na jedną osobę używa się dwóch łyżeczek cukru.
  2. Następnie wszystkie składniki należy gotować na małym ogniu około 5 minut.
  3. Dodać mleko i gotować kolejne 5 minut.
  4. Na koniec przelać herbatę przez sitko do małych filiżanek.

Świąteczny koktajl z kordiałem

Ilość porcji: 1

Składniki na kordiał z mandarynek i kardamonu:

  • 13 twardych mandarynek
  • 25 g ziaren kardamonu
  • pół kilograma cukru białego
  • pół litra wody
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania kordiału:

  1. Na tarce z małymi oczkami zetrzeć skórkę z mandarynek.
  2. Z owoców wycisnąć sok.
  3. Do dwóch garnków o pojemności około 1,5 litra wlać po pół litra wody.
  4. Do jednego z nich wsypać kardamon i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania lekko brązowego koloru.
  5. Następnie dodać pół kilograma cukru, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  6. Do drugiego garnka – również wsypać pół kilograma cukru i mieszać do momentu rozpuszczenia.
  7. Po zagotowaniu dodać startą skórkę mandarynek i odstawić.
  8. Ostudzone płyny przelać przez sitko.
  9. Syrop mandarynkowy połączyć w proporcji 1:1 z sokiem wyciśniętym z mandarynek, a następnie całość z syropem kardamonowym.
  10. Na koniec do kordiału dodać, wedle uznania, kwasek cytrynowy.

Składniki na koktajl:

  • 40 ml ginu, wódki, tequili lub mało dymnej szkockiej whisky
  • 25 ml kordiału z mandarynek i kardamonu
  • Skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania koktajlu:

  1. Alkohol i kordiał wlać do niskiej szklanki z lodem.
  2. Mieszać przez pół minuty.
  3. Następnie aromatyzować skórką z pomarańczy i udekorować nią koktajl.

Grzane białe wino

Ilość porcji: 1

Składniki:

  • 180 ml białego wina
  • 20 ml soku jabłkowego
  • 4 łyżeczki konfitury z moreli i cynamonu
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

  1. Składniki włożyć do garnka, wymieszać i gotować kilka minut, aż do uzyskania odpowiedniego aromatu.
  2. Wino powinno być gorące, ale nie można dopuścić do zagotowania napoju.

Grzane czerwone wino

Ilość osób: 1

Składniki:

  • 180 ml czerwonego wina
  • 20 ml puree z malin (ew. konfitury malinowej)
  • 15 ml miodu
  • szczypta mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Na średnim ogniu ustawić garnek i włożyć do niego wszystkie składniki.
  2. Zamieszać i gotować aż będzie gorące, a zapach przypraw rozniesie się po całej kuchni.
  3. Nie można dopuścić do zagotowania się napoju – najlepiej odczekać do pojawienia się delikatnej pary i wtedy zdjąć wino z kuchenki.

Przepisami podzieliły się restauracje Bombaj Masala Praga, ORZO oraz Syreni Śpiew.