
Do oficjalnego rozpoczęcia lata zostały nam 4 tygodnie. To dobry pretekst do zmiany
nawyków żywieniowych na zdrowsze.
– Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo warto skupić się
przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie
zdrowych, urozmaiconych i zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej
do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi pomiędzy życiem zawodowym
i prywatnym to podstawa dobrego samopoczucia oraz zdrowej i szczupłej sylwetki.
– podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła
Healthy Food
Zdrowo i aktywnie każdego dnia
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 – 1kg
na tydzień. Dzięki temu nie będzie nam groził tzw. efekt jo-jo, jak również pozwali nam
to zachować dobre samopoczucie. Do zdrowych, codziennych nawyków, które warto
wprowadzić na stałe do naszego życia zaliczamy:
- Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.
- Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
- Umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut dziennie).
- Regeneracja i sen.
Dzięki drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia
powinniśmy zaobserwować już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.
Jak komponować dania sprzyjające szczupłej sylwetce?
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa
i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy
to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca także
do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.
– Aktualnie mamy już mnóstwo świeżych warzyw, z których możemy przygotować lekkie
i sycące dania w zaledwie kilka minut. O tej porze szczególnie polecam sałatki na bazie
świeżych warzyw. Aby stały się pełnowartościowym posiłkiem wystarczy dodatek „dobrego
białka” w postaci gotowanego drobiu, ryby lub roślin strączkowych. To również sezon na
chłodniki z botwinką i lekkie zupy na bazie szparagów, młodej kapusty, szczawiu, czy
szpinaku. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko
przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru. – podpowiada Natalia Chybzińska
O tej porze roku na śniadanie dietetyk poleca omlet ze szparagami i pomidorami,
czy twaróg z ulubionymi ziołami, rzodkiewką i chlebem pełnoziarnistym. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść sałatkę ze świeżych warzyw takich jak rukola, roszponka, szpinak, ogórek i pomidor z dodatkiem tuńczyka, łososia, czy ulubionego sera. Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z siemieniem lnianym i orzechami lub słupki świeżych warzyw z hummusem, czy inną pastą z roślin strączkowych. Na obiad i/lub kolację warto jeść gęste, warzywne zupy, pieczone lub gotowane na parze chude mięsa i ryby w towarzystwie brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu lub kaszy z pieczonymi lub świeżymi warzywami.
