Właściwości zdrowotne aronii

Aronia jako owoc o cierpkim smaku nie zachęca do jedzenia, jednak lista jej zdrowotnych właściwości jest tak długa, że czasem warto się przełamać.

Właściwości zdrowotne aronii. Foto pixabay

Z każdej strony atakują nas reklamy coraz to nowych suplementów diety, które rozwiążą każdy nasz problem zdrowotny. Przez to coraz częściej zapominamy, że naturalne składniki, takie jak choćby aronia, są istną bombą witaminową i dzięki swoim właściwościom zdrowotnym, mogą poprawić kondycję naszego organizmu.

Dla zdrowych oczu

Wiele z nas ze względu na pracę spędza codziennie co najmniej kilka godzin przed komputerem, co na dłuższą metę nie jest zdrowe dla naszych oczu. Dlatego warto wspomóc ten cenny narząd nie tylko poprzez przestrzeganie zasad higieny pracy, ale również od wewnątrz. Do naszej stałej diety warto dodać aronię, np. w postaci soku. Dzięki regularnemu piciu soku z jej jagód, możemy opóźnić wystąpienie chorób oczu takich jak m.in. zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo aronia aktywnie działa na barwnik obecny na siatkówce, dzięki czemu przyczynia się do poprawy ostrości i jakości widzenia, a także poprawia ukrwienie.

Na nadciśnienie

Spośród wielu zdrowotnych korzyści aronii, warto wyróżnić jej działanie w zakresie chorób układu krwionośnego. Ma ona wpływ na poprawę krążenia oraz wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Obniża ciśnienie krwi, a także poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zwiększa przepustowość naczyń i hamuje rozwój miażdżycy. Ze względu na te właściwości, osoby o niskim ciśnieniu krwi powinny bardzo ostrożnie stosować sok z aronii.

Na odporność

Korzystne działanie na odporność aronia zawdzięcza wysokiej zawartości bioflawonoidów. Zwalczają one bakterie i wirusy zarówno wewnątrz rośliny, jak i w naszym organizmie po spożyciu aronii. Ich zbawienne właściwości w połączeniu z witaminą C wzmacniają naszą odporność, tym samym chroniąc nas przed przeziębieniami. Sok z tego owocu warto pić zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy trwa okres największych zachorowań. Dzięki zawartości witaminy C w aronii ograniczymy również rozwój stanów zapalnych w organizmie.

Na wszystko

Aronia pomaga organizmowi w odbudowaniu się po ciężkiej chorobie, wspomaga regenerację oraz jest stosowana jako środek profilaktyki antynowotworowej. Notuje się także poprawę pamięci wśród osób spożywających produkty z aronią. Może ona również łagodzić choroby żołądkowe oraz regulować przemianę materii, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do jadłospisu. Przeciwwskazaniem do regularnego spożywania aronii są nadkwasota i wrzody żołądka. Ten niepozorny owoc działa jednak nie tylko od wewnątrz. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy aronia hamuje procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Poprawia także stan włosów. Decydując się na regularne spożywanie aronii musimy ostrożnie dobierać dawki, ponieważ wypicie zbyt dużej ilości soku z aronii może powodować mdłości i inne dolegliwości żołądkowe.

AB