1. Koktajl krewetkowy ze szczyptą ognia
Iście piekielne danie, które można zjeść tylko w stanie India (w USA). Potrawa w swoim składzie nie zawiera ani odrobiny papryczki chili. Zatem, skąd się bierze jego pikantny smak? Cały sekret tkwi w marynacie. Świeżo starty chrzan, w którym „leżakują” krewetki zanim trafią na stół, potrafi zdziałać cuda.
2. Potrawa z certyfikatem
Jesteś miłośnikiem dań typu curry? Cudownie, mamy dla ciebie doskonałą wiadomość – koniecznie musisz skosztować potrawy, która w swoim składzie ma aż 9 rodzajów ostrej papryki, w tym Bhut Jolokia (uznana za najostrzejszą papryczkę chili na ziemi). Lokale serwujące Phaal przyznają certyfikat tym śmiałkom, którzy zdołają zjeść danie w całości – jak dotąd niewielu osobom się to udało.
3. Papryczka z klimatem
Ci, którzy nie wyobrażają sobie ostrych potraw bez papryczki chili koniecznie powinni spróbować Neua Pad Prik. Czym wyróżnia się to danie? Otóż jest bardzo proste do przyrządzenia – kucharz do kawałków soczystej wołowiny dodaje szalotkę, czosnek i bazylię. Wszystko miesza w woku. Główny składnik, czyli ostre papryczki chili dodaje bez żadnych ograniczeń. Im więcej, tym lepiej.
4. Bardzo ostra wieprzowina
Indyjskie potrawy znajdują się w czołówce rankingu na najostrzejsze dania na świecie. Wieprzowina Vindaloo to potrawa, która sprawi, że sięgniecie po szklankę wody, a nawet dwie. Oryginalny przepis Portugalczyków, zawierał wieprzowinę marynowaną w winie, czosnku i pieprzu. Skąd więc ostrość dania? Bierze się ona z ogromnej ilości papryczki chili Bhut Jolokia, która jest dodawana do potrawy w trakcie jej przygotowywania.
5. Kurczak Buffalo
W Polsce również nie brakuje ostrych wrażeń. Na przykład w menu restauracji SUBWAY® znajduje się nowy sandwicz Kurczak Buffalo. Swoją ostrość zawdzięcza marynacie przygotowanej na bazie papryczek chili. Soczyste kawałki kurczaka, świeże warzywa i chrupiący chleb to doskonała kompozycja dla poszukiwaczy nowych doznań smakowych!