Amerykańskie naleśniki – pancakes

Jedną z ulubionych potraw są także amerykańskie naleśniki – pancakes, które mocno różnią się od polskich naleśników.

nalesniki amerykanskiePancakes, podawane z syropem klonowym, świetnie nadają się na śniadanie lub lunch. Ta, zaczynająca dopiero karierę w Polsce, potrawa, warta jest popularyzowania ze względu na niepowtarzalny smak.

Dlatego, zamiast podsumowania, podajemy Wam przepis na pancakes, udostępniony przez szefa kuchni Lunch Baru Dollar znajdującego się przy Kraków Business Park. Lunch Bar, nie dość, że serwuje dania kuchni amerykańskiej, to utrzymany jest w klimacie Chicago z lat 70. Razem z Frankiem Sinatrą spróbować możecie tam amerykańskich pancakes, a później zrobić je w domu według przepisu, a jednak po swojemu – śpiewając z Frankiem …I did it my way.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka maślanki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 duże jajka,
  • ¼ szklanki roztopionego masła,
  • olej roślinny do smażenia,
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Do naczynia z żółtkami wsyp kolejno składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Ubij białka na sztywno i dodaj do gotowej masy.
  4. Odczekaj kilka minut aż ciasto lekko podrośnie.
  5. Podpal palnik na najmniejszy ogień i smaż.
  6. Pamiętaj, by na patelni była jedynie cieniutka warstwa tłuszczu, rozsmarowana najlepiej pędzelkiem lub chusteczką.
  7. Podawaj polane syropem klonowym