Chińskie sakiewki – pyszna odmiana

Myślimy, że pierogi to polska specjalność? Nic bardziej mylnego! W Chinach mają dziesiątki pomysłów, jak przyrządzić delikatne ciasto z różnorakim farszem.

chinskie pierozkim dum

Rzadko jednak kiedy te dania kształtem przypominają nasze pierogi. Zazwyczaj przybierają formę sakiewki. Popularne jest smażenie pierogów, zwłaszcza w charakterystyczny dla Chin sposób, czyli na głębokim tłuszczu. Chrupiąca skórka, pod którą skrywa się wyśmienity farsz, zachwyci niejednego łasucha. Jak zaszczepić w niewielkim kawałku wielką Azję?

To proste, wystarczy w trakcie przyrządzania farszu sięgnąć po Fix Kurczak słodko-kwaśny:

Składniki:

  •  pierś z kurczaka – 400 g
  •  Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr – 1 opakowanie
  •  Bulionetka drobiowa Knorr – 1 opakowanie
  •  paczka ciasta chińskiego do wontonów
  •  1 opakowanie
  •  papryczka chili – 1 szt.
  •  świeży imbir – 50 g
  •  ząbek czosnku – 1 szt.
  •  kolendra – 1 pęczek
  •  olej – 1l
  •  rodzynki – 50 g
  •  śmietana 36% – 200 ml

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia.
  2. Dodajemy śmietanę oraz Bulionetkę drobiową Knorr, by podkreślić smak dania. Całość miksujemy.
  3. Do farszu dodajemy rodzynki, drobno posiekaną papryczkę chili, świeży starty imbir oraz czosnek i posiekaną kolendrę.
  4. Na arkusiki gotowego ciasta wonton nakładamy farsz. Kawałki ciasta ściskamy u nasady, formując małe sakiewki.
  5. Sakiewki smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Przygotowujemy Fix słodko-kwaśny Knorr według instrukcji na opakowaniu, który nada daniu orientalny charakter.
  7. Sakiewki serwujemy z sosem podanym w miseczce. Można też je podawać jako dodatek do rosołu.